PrijemPrijem  PortalliPortalli  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  Lista članovaLista članova  Korisničke grupeKorisničke grupe  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Neorganska jedinjenja

Ići dole 
AutorPoruka
ckobu
Admin
avatar

Broj poruka : 79
Godina : 26
Location : Srp. Miletic
Datum upisa : 20.08.2007

PočaljiNaslov: Neorganska jedinjenja   Uto Avg 28, 2007 2:48 pm

Neorganska jedinjenja se dele na hidride, okside, kiseline, baze i soli.

Hidridi su jedinjenja elemenata sa vodonikom.

Oksidi su jedinjenja elemenata sa kiseonikom.
Dele se na kisele, bazne, amfoterne i neutralne.
Kiseonik u oksidima ima oksidacioni broj -2, sem u peroksidima gde je -1.
Kiseli oksidi su kovalentnog tipa, reaguju sa vodom i grade kiseline( zato se zovu anhidridi kiselina), i reaguju sa bazama i grade so i vodu. To su SO2, SO3, CO2, N2O3, N2O5, P4O6, P4O10
Bazni oksidi su jonskog tipa, reaguju sa vodom i grade baze (zato se zovu anhidridi baza), reaguju sa kiselinama i grade so i vodu.
To su MgO, CaO, Li2O.
Amfoterni oksidi reaguju i sa bazama i sa kiselinama, npr. Al2O3, ZnO, PbO...
Neutralni oksidi ne reaguju ni sa kiselinama ni sa bazama.
To su NO, N2O, CO...
Oksidi se mogu dobiti iz soli, sagorevanjem elemenata, zarenjem soli, dehidratacijom hidroksida, i dejstvom kiselina na soli.

Prema teoriji elektrolitičke disocijacije kiseline su jedinjenja koja u vodenom rastvoru daju hidronijum jonove H3O+ kao jedine pozitivne jonove.
Prema stepenu disocijacije kiseline se dele na monobazne (grade jednu vrstu soli neutralnu), dvobazne (dve vrste soli neutralnu i kiselu) i trobazne (tri vrste soli, dve kisele i neutralnu).
Prema jačini se dele na: jake(HClO4, HCl, H2SO4 ), slabe (H2S, H2CO3, H2SO3) i srednje jake (H3PO4).
Dele se i na kiseonične i beskiseonične. Dobijaju se direktnom sintezom iz elemenata, dejstvom vode na kisele okside, dejtsvom kiselina na soli, i neutralizacijom.
Kiseline su kiselog ukusa i crvena boja je indikator kisele sredine.

Prema teoriji elektrolitičke disocijacije baze su jedinjenja koja u vodenom rastvoru daju hidroksilne jonove OH- kao jedine negativne jonove.
Dele se na monokisele (grade jednu vrstu soli, neutralnu), dvokisele ( dve vrste soli, bazna i neutralna) i trokisele (tri vrste soli dve bazne i neutralna).
Dobijaju se neutralizacijom, dejtsvtom vode na bazne okside, dejstvom vode na neke metale, i dejstvom baze na soli.

Prema teoriji elektrolitičke disocijacije soli su jedinjenja koja u vodenom rastvoru disosuju na pozitivne jone metala i negativne jone kiselinskog ostatka i tako disosuju neutralne soli. Soli se dele na neutralne kisele i bazne.
Dobijaju se neutralizacijom, dejstvom baza na kisele okside, dejstvom kiselina na bazne okside, dejstvom kiselina na metale, i istiskivanjem elektropozitivnijeg metala elektronegativnijim iz rastvora njegove soli.
Kompleksne soli čine spoljašnja sfera i unutrašnja sfera. Unutrašnju sferu čini graditelj kompleksa, ligand, i koordinacioni broj.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Neorganska jedinjenja
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Radioaktivnost

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Hemija :: Neorganska hemija-
Skoči na: